Blaty Kuchenne

Jesteśmy autoryzowanym przedstawicielem

Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.

Nasz standard magazynowy:

Standardem magazynowym są blaty 600 x 4100 x 38 mm. Występują one w pełnej kolorystyce. Blatów o szerokości 1200 mm na stanie magazynowym dostępne jest około 70% – 80 % kolorystyki.

Ilości minimalne:

  • Blaty o szerokości 600 mm sprzedajemy w całości lub na połówki bez dopłaty.

  • W oddziałach w Chorzowie i Oświęcimiu można nabyć dowolny wymiar blatu o szerokości 600 mm za dopłatą.

  • Blaty o szerokości 1200 mm sprzedajemy tylko w całości lub na połówki.

Usługi cięcia i oklejania

Świadczymy pełne usługi cięcia i oklejania, a także wycinanie otworów (np. pod zlewozmywak) oraz cięcie krzywoliniowego: skosy, wycięcia, wcinki oraz inne usługi na CNC – szczegółowy wykaz usług w dziale usługi.

Jak zamówić?

  • Złóż zamówienie na stronie www.e-soma.pl

  • Przyjedź do jednego z naszych oddziałów w Tychach, Chorzowie, Oświęcimiu i Sosnowcu aby złożyć zamówienie. Służymy także fachowym doradztwem!

Usługi cięcia blatów wykonujemy na poczekaniu!

Wymiary blatów:

  • Głębokość 600 lub 1200 mm

  • Długość 4100 mm

  • Grubość 38 mm

Zaoblenie:

  • Zaoblenie R3

  • Blaty 600 mm zaoblone jednostronnie

  • Blaty 1200 mm zaoblone dwustronnie

Wykończenie blatów kuchennych

  •  powierzchnia blatów pokryta jest laminatem HPL (+ folia ochronna, którą należy usunąć po zamontowaniu blatu),
  • doklejka (z płyty HDF 3 mm) zabezpiecza i wzmacnia zaobloną krawędź blatu,
  • spód pokryty jest papierem przeciwprężnym, który zapobiega odkształcaniu się blatu, stanowi on jednocześnie dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią,
  • miejsce styku laminatu z papierem przeciwprężnym jest uszczelnione i zabezpieczone klejem poliuretanowym,
  • lakier UV na spodzie blatu (na szer. ok. 10 cm od kleju poliuretanowego) – zabezpiecza przed wilgocią i działaniem pary wodnej,

Ważne uwagi!

Każda mechaniczna ingerencja (obróbka frezowaniem, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnego zabezpieczenia otwartych powierzchni przed działaniem wilgoci. Zalecamy użycie środków dostępnych w handlu, np.: kleje poliuretanowo – rozpuszczalnikowe. Dodatkowo do uszczelnienia krawędzi należy zastosować np.: silikon. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.

Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zalecamy zastosowanie np. listew przyblatowych.

Do konserwacji blatów kuchennych zaleca się stosowanie miękkiej, suchej lub wilgotnej, ściereczki. Większe zabrudzenia można usunąć roztworem płynu do mycia naczyń. Następnie przetrzeć wilgotną, miękką ściereczką i wytrzeć do sucha. Nie można stosować żadnych środków agresywnie czyszczących ani nabłyszczających. Więcej informacji w „Instrukcji montażu i użytkowania blatów kuchennych”.

Właściwości antybakteryjne

Wszystkie blaty SWISS KRONO mają właściwości antybakteryjne. ANTYBAKTERYJNOŚĆ blatów oznacza, że bakterie nie namnażają się na ich powierzchni. Testy, wg ISO 22196:2011, przeprowadza się na 2 bakteriach (Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty i Escherichia coli – pałeczka okrężnicy), a ich wynik potwierdza, że powierzchnia blatów posiada zdolność do hamowania wzrostu mikroorganizmów.