Blaty Kuchenne
Jesteśmy autoryzowanym przedstawicielem
Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.
Powiązane informacje:
Nasz standard magazynowy:
Standardem magazynowym są blaty 600 x 4100 x 38 mm. Występują one w pełnej kolorystyce. Blatów o szerokości 1200 mm na stanie magazynowym dostępne jest około 70% – 80 % kolorystyki.
Ilości minimalne:
Usługi cięcia i oklejania
Świadczymy pełne usługi cięcia i oklejania, a także wycinanie otworów (np. pod zlewozmywak) oraz cięcie krzywoliniowego: skosy, wycięcia, wcinki oraz inne usługi na CNC – szczegółowy wykaz usług w dziale usługi.
Jak zamówić?
Usługi cięcia blatów wykonujemy na poczekaniu!
Wymiary blatów:
Zaoblenie:
Wykończenie blatów kuchennych
- powierzchnia blatów pokryta jest laminatem HPL (+ folia ochronna, którą należy usunąć po zamontowaniu blatu),
- doklejka (z płyty HDF 3 mm) zabezpiecza i wzmacnia zaobloną krawędź blatu,
- spód pokryty jest papierem przeciwprężnym, który zapobiega odkształcaniu się blatu, stanowi on jednocześnie dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią,
- miejsce styku laminatu z papierem przeciwprężnym jest uszczelnione i zabezpieczone klejem poliuretanowym,
- lakier UV na spodzie blatu (na szer. ok. 10 cm od kleju poliuretanowego) – zabezpiecza przed wilgocią i działaniem pary wodnej,
Ważne uwagi!
Każda mechaniczna ingerencja (obróbka frezowaniem, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnego zabezpieczenia otwartych powierzchni przed działaniem wilgoci. Zalecamy użycie środków dostępnych w handlu, np.: kleje poliuretanowo – rozpuszczalnikowe. Dodatkowo do uszczelnienia krawędzi należy zastosować np.: silikon. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.
Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zalecamy zastosowanie np. listew przyblatowych.
Do konserwacji blatów kuchennych zaleca się stosowanie miękkiej, suchej lub wilgotnej, ściereczki. Większe zabrudzenia można usunąć roztworem płynu do mycia naczyń. Następnie przetrzeć wilgotną, miękką ściereczką i wytrzeć do sucha. Nie można stosować żadnych środków agresywnie czyszczących ani nabłyszczających. Więcej informacji w „Instrukcji montażu i użytkowania blatów kuchennych”.
Właściwości antybakteryjne
Wszystkie blaty SWISS KRONO mają właściwości antybakteryjne. ANTYBAKTERYJNOŚĆ blatów oznacza, że bakterie nie namnażają się na ich powierzchni. Testy, wg ISO 22196:2011, przeprowadza się na 2 bakteriach (Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty i Escherichia coli – pałeczka okrężnicy), a ich wynik potwierdza, że powierzchnia blatów posiada zdolność do hamowania wzrostu mikroorganizmów.